جنجال هلیکوپتری در فوتبال ایران؛ حق با کیست؟
به گزارش فوتبال 360، هفته بیست و پنجم رقابتهای لیگ برتر فوتبال ایران در شرایطی به پایان رسید که درست آخرین بازی این هفته، تبدیل به یکی از جنجالیترین دیدارها شد. برخلاف انتظار، این جنجال نه در زمین مسابقه و نه حتی در حین برگزاری آن، بلکه چند ساعت مانده به شروع بازی رقم خورد و تبعاتش هنوز هم ادامه دارد. ماجرا مربوط به بازی خیبر خرمآباد و شمسآذر قزوین است که با نتیجه مساوی بدون گل به پایان رسید. این بازی ابتدا قرار بود روز شنبه برگزار شود ولی به دلیل اوضاع نامساعد جوی و بارش زیاد باران، با 24 ساعت تاخیر به روز یکشنبه موکول شد.
هلیکوپتر را بیاورید
حجم بارندگی در خرمآباد به قدری زیاد بود که چند ساعت مانده به شروع دیدار و در شرایطی که هوا کاملا صاف و آفتابی بود، مسئولان باشگاه خیبر خرمآباد یکی از هلیکوپترهای متعلق به هلال احمر را به ورزشگاه کشاندند تا چمن ورزشگاه را حسابی خشک کند. انتشار ویدیوی همین داستان کافی بود تا جنجال اصلی به راه بیفتد و خیلی زود خبر برسد که 3 تن از اعضای هلال احمر خرمآباد که در اعزام این بالگرد به ورزشگاه و خشک کردن چمن ورزشگاه خیبر دست داشتهاند از کار برکنار شوند. این تصمیمی بود که پیرحسین کولیوند، رئیس جمعیت هلال احمر، آن را تایید کرد. او گفت که در راستای شفافسازی و پاسخ به دغدغه افکار عمومی، دستور رسیدگی به این موضوع را صادر کرده و کمیتهای برای بررسی ابعاد مختلف این موضوع تشکیل شده است. علاوه براین نفر از مدیران مرتبط با موضوع عزل شدند».
چه کسی گفت هلیکوپتر به ورزشگاه بیاید؟
ابعاد این ماجرا و دستور سریع برای عزل 3 نفر از مسببان آن باعث شد تا اصل داستان جذابیت بیشتری پیدا کند. ایده حضور هلیکوپتر در ورزشگاه از کجا شکل گرفت و چه کسی دستور نهاییاش را صادر کرد؟ اینها بخشی از پرسشهایی بود که بیانیه اخیر باشگاه خیبر سعی کرد به تعدادی از آنها پاسخ دهد. در بخشی از بیانیه صادر شده در این مورد آمده است که «پیش از مصاف خیبر و شمسآذر قزوین و به دلیل بارشهای مکرر در استان لرستان و همچنین خرمآباد، زمین ورزشگاه تختی دچار مشکلاتی شد که این دیدار را ۲۴ ساعت به تعویق انداخت. فشار برای برگزار مسابقه از سوی سازمان لیگ و تلاشهای شبانه روزی عوامل استان و مجموعه اجرایی باشگاه خیبر برای مهیا کردن زمین مسابقه به شکلی بود که در نهایت این پیشنهاد مطرح شد که به سبک کشورهای اروپایی و مطرح برای خشک کردن قسمتهایی از زمین از بالگرد استفاده شود. در نهایت با تماسهای مکرر و پیگیریهای مالک و مدیران باشگاه، استاندار محترم لرستان دستور داد تا یک فروند بالگرد روی زمین چمن ورزشگاه تختی پرواز کند تا زمین مهیای برگزاری مسابقه شود. در همین زمینه اقدامات لازم صورت گرفت و با شرکت اجاره دهنده بالگرد مذاکرات منجر به عقد قرارداد و پرداخت اجارهبهای آن شد». پس تا به اینجا روشن است که مالک و مدیر باشگاه به همراه استاندار لرستان، پیشنهاد حضور هلیکوپتر در ورزشگاه برای خشک کردن چمن را دادهاند.
باوجود این ولی پرسش دیگری هم مطرح است؛ آیا اصلا هلیکوپترهای هلالاحمر اجازه چنین فعالیتی دارند؟ این یکی را روحانی، مدیرعامل شرکت هلیکوپتری نوید هلالاحمر توضیح داده و گفته که «اگر مأموریت و شرایط بحرانی وجود نداشته باشد، برای تامین هزینههای بالگرد که بالاست، اجاره داده میشود».
حالا بخشی از ابهامات ماجرا روشن است؛ استاندار لرستان دستور حضور هلیکوپتر هلال احمر را داده و این نهاد در ازای دریافت رقمی برای اجازه این هلیکوپترها، این درخواست را اجابت کرده است.
چنین اتفاقی در اروپا مرسوم است؟
بیانیه اخیری که باشگاه خیبر منتشر کرده اصرار دارد تا این ماجرا را امری به روز و اروپایی تلقی کند. ضمن اینکه در بخشی دیگر، در تلاش است تا ماجرا را محدود به استان کند و از «مانع از آبروریزی» حرف بزند. باوجود چنین مباحثی، استفاده از هلیکوپتر برای خشک کردن زمین فوتبال، نه تنها در اروپا بلکه در هیچ جای دیگر دنیا رایج نیست. بررسیهای صورت گرفته نشان میدهد که استفاده از هلیکوپتر برای خشک کردن چمن بیشتر معطوف به زمینهای کریکت و فوتبال آمریکایی است که ابعاد زمین بسیار وسیعتر از زمین فوتبال است. ضمن اینکه این ماجرا پیشتر در ورزشگاه قذافی پاکستان و ورزشگاهی در زیمباوه صورت گرفته که هلیکوپتر نظامی، به جای هلیکوپترهای تخصصی برای خشک کردن زمین مورد استفاده قرار گرفته که انتقادهایی مشابهی در پی داشته است.
البته که در آمریکای شمالی، شرکتی به طور تخصصی و با تجهیز خاص یک سری از مدلهای هلیکوپتر، تبلیغات خشک کردن چمن را منتشر کرده که آنهم با استفاده از تجهیزات مخصوص این کار، چنین فرآیندی را انجام میدهد. در آمریکا هم یکی 2 بار از این شیوه برای خشک کردن زمین در رقابتهای باشگاهی و دانشگاهی برای زمینهای فوتبال آمریکایی استفاده شده که هیچکدام از آن هلیکوپترها مربوط به حوزه امدادرسانی و یا نظامی نبودهاند.
باید بزرگتر فکر کرد
واقعیت ماجرا این است که شبیه به رفتار خیبریها در دنیا دیده شده ولی اصل داستان استفاده از هلیکوپترهای امدادرسان است که جای انتقاد دارد. این هلیکوپترها با تعرفه ارزانی، بنزین را تهیه میکنند و اگر قرار باشد آن را صرف مواردی غیر از امدادرسانی، حتی در صورت دریافت اجاره بهایش کنند، ناخوشایند است. ضمن اینکه استفاده از مسیر انحرافی و اصرار به انجام آن هم زیبنده نیست؛ در کدام کشور توسعه یافته و یا در حال توسعه، زمینهای فوتبال آن مجهز به سیستم گرمایشی و زیرساختی نامناسب است که نیاز به استفاده از هلیکوپتر برای جمع کردن آب از روی سطح آن است؟ آیا بهتر نیست برای حفظ آبروی شهر، استان و کشور، به جای انتخاب گزینههای غیرمرسوم، زیرساخت را اصولی ایجاد کرد؟