فرشید طالبی در گفتوگو با «فوتبال 360»؛ اگر محرم هم در سپاهان میماند، قهرمان حذفی میشدیم
به گزارش فوتبال 360، باشگاه سپاهان پس از 2.5 سال همکاری با ژوزه مورایس در مسیر جدیدی قرار گرفته و آنها با یک بازی بیشتر نسبت به پرسپولیس و تراکتور صدرنشین لیگ بیستوچهارم هستند. سپاهانیها قرار است ادامه لیگ را با حضور پاتریس کارترون فرانسوی بگذرانند که این موضوع باعث میشود تا طلاییپوشان در وضعیت بسیار خاصی قرار بگیرند. آنها در شرایطی تصمیم به قطع همکاری با مورایس گرفتند که در طی این دو سال، او این تیم را در قامت یک مدعی در بالای جدول نگه داشته بود اما هر فصل، با توجه به مشکلاتی که در مسیر این تیم بهوجود میآمد، جام قهرمانی را از دست دادند و در این فصل هم، اگرچه تیم مورایس صدرنشین لیگ بوده اما بسیاری از کارشناسان نسبت به نتایج این تیم انتقاد داشتند.
در چنین شرایطی در فوتبال 360 با فرشید طالبی مدافع سابق تیم سپاهان اصفهان و تراکتور تبریز گفتوگو داشتیم و با او درباره وضعیت فنی این دو تیم صحبت کردیم.
*وضعیت این مدتی که سپاهان با آقای مورایس گذراند را چطور دیدید؟
به راحتی نمیتوان در چند کلمه درباره این مدت صحبت کرد که البته چند ابعاد مختلف را برای تیم ما رقم زد و سپاهان را به یک تجربه جدید رساند. همین که یک کامنت گذاشتن مورینیو برای یک سرمربی تیم ایرانی بازتابی گسترده داشت، نشان داد که این اتفاق میتواند فوتبال ما را به جهان نمایش دهد. منتهای مراتب وقتی صحبت از باشگاه سپاهان به میان میآید، درباره باشگاهی صحبت میکنیم که یکی از ساختارمندترین باشگاههای ایران بوده و باید دید هدف باشگاه از انتخاب این سرمربی چه بوده.
با تمام احترامی که برای مورایس قائل هستم، حس میکنم ایشان در کنفرانسهای مطبوعاتی هم شخصیت ویژهای داشت. او چالشهای وحشتناکی در ایران تجربه کرد که هیچ جای دنیا آنها را نخواهد دید و از چمن و سیستم داوری گرفته تا کسر امتیاز و محروم کردن شبانه بازیکنان که واقعا میتوان گفت آقای مورایس نشان داد در بحرانها، شخصیتی بسیار قوی دارد. سپاهان از حضور ایشان نتوانست در زمینههای فنی، تاکتیکی و تکنیکی به نکات لازم خود برسد. از سپاهان برمیآمد که با برنامهریزی و هدفمند با ایشان جلو برود اما الان در این مدت کسی نیست که پرورشیافته ایشان باشد. سپاهان صرفا برای ورود آقای مورایس، یک نگاه نتیجهگرایانه داشت و همچین نتایجی با محرم هم رقم میخورد. تفاوت سرمربی خارجی با ایرانی باید محسوس باشد. در تراکتور هم نگاه کنید؛ تفاوت اسکوچیچ کاملا مشخص است.
*یعنی یک جام حذفی کافی نبوده؟
واضح است که سپاهان با محرم نویدکیا هم در ردههای دوم و سوم بوده. در مورد سال سوم آقای مورایس که صحبت میکنیم، روند این تیم در آسیا بسیار ضعیف بوده و هیچ جایی بحثی باقی نمیماند. سپاهان معمولا کارخانه بازیکنسازی است و حتی خیلی از بازیکنان خارجی از سپاهان به اروپا میرسیدند مانند توره اما در این مدت کلی بازیکن خارجی گرفتیم بدون هیچ برنامهای. 100 درصد مسئولان ذیربط مقصر هستند. نمیدانم چه اندوختهای آقای مورایس برای سپاهان به جا گذاشته.
*چه نمرهای از 20 به آقای مورایس میدهید؟
کاملا نمرهای متوسط. اگر یک سرمربی ایرانی بود قطعا نمرهاش بیشتر میشد. سرمربیان ایرانی مانند خلبانان هستند. خلبان ایرانی اگر یک موتورش هم سوخته باشد، هواپیما را میرساند و این درباره سرمربی ایرانی هم صدق میکند. وقتی مربی خارجی به ایران میآید، از این مسائل اطلاعی ندارد. این مسیر از سال 93 شروع شده بود. آجر آجر و آرام آرام این تیم را نابود کردند. در واقع وضعیت به گونهای بود که در دوره دوم آقای ساکت مقداری وضعیت بهتری شد. سال پیش خود آقای مورایس میخواست برود اما ایشان را نگه داشتند. مسئولان سپاهان در طول 24 ماه نتوانستند سلایق و خواستههای سرمربی تیمشان را تشخیص دهند و این یعنی سوءمدیریت.
سپاهان سال قبل نزدیک به 31 کارت زرد داشته و در این 2 سال همیشه از تیمهایی بوده که بیشترین اخراجی را داشته؛ این یعنی تیم سپاهان آرامش روحی و روانی نداشته. تیم دیگو سیمئونه را در نظر بگیرید؛ تیمی است که بیشترین کارت را میگیرد چون میخواهد از دروازه حراست کند اما سوال این است که چگونه تیم سپاهان که تملک بر توپ و میدان را داشته، بیشترین کارت زرد و قرمز را گرفته و در بسیاری از بازیها هم گل خورده. سپاهان مقابل تیمهایی گل خورده و باخته که حسرتشان نتیجه گرفتن برابر سپاهان بوده. ایشان کنار مورینیو نشسته بود اما جلوی الوحدات شکست خورد. ایشان یک سیستم چرخشی برای بازیکنان داشت اما تغییر سیستم او اینگونه بود که در یک بازی ناگهان 80 درصد تغییر داشت که این نشان میدهد ایشان از نظر آرامش تیم را نتوانست کنترل کند. من خودم از خیلی از نکات مثبت ایشان یاد خواهم گرفت ولی هزینهای که برای تیم اصلی سپاهان شد، اگر در تیمهای پایه میشد ما کلی محمد قربانی و محمدجواد حسیننژاد داشتیم. مربی خارجی باید یک رهاوردی برایت داشته باشد. هواداران سپاهان و باشگاه ضرر کرد و آقای مورایس هم ازدواج کرد و رفت!
*الان که سرمربی جدید بیاید تیم شما باید در همان دومین بازی خود با پرسپولیس دیدار کند؛ این موضوع نمیتواند با توجه به ورود سرمربی جدید دردسرساز باشد؟
سرمربی جدید هم که فرانسوی هست و اینکه در غرب آسیا عملکرد خوبی داشته، نکته مهم است اما باید سرمربیان خارجی را در بستر فوتبال ایران ارزیابی کرد. این انتخاب هم مربوط به مسئولانی است که از او دعوت کردند. اگر مدیران از انتخاب مورایس تجربه کسب نکرده باشند، بازهم به مشکل خواهیم خورد. یکی از دلایلی که سپاهان با مورایس خوب جلو رفت، بحث ثبات بود. حداقل اختلافی که در مورد ایشان رخ خواهد داد این است که آقای کارترون حداقل 1.5 سال در ایران است. اینکه بگوییم ایشان هر یک سال جدا شده برمیگردد به مسئله تعهدی که قطعا مدیران باشگاه سپاهان این موضوع را میدانند.
*این مسئله را از سمت مدیریت میبینید؟
در اتلتیکو مادرید، تیم آکادمی این تیم تاکتیکشان دقیقا مشابه با تفکرات سیمئونه است و جلسات متعددی با او دارند تا از نظر تاکتیکی شرایطشان یکسان باشد. ما در سپاهان این مسئله را نداریم و چیزی که تیم را سرپا نگه داشت، اصالت تیم ما بود. ما در گذشته در این تیم قهرمانی داشتیم و همانها به ما کمک کرد. الان باید دید آیا سرمربی جدید ما با توجه به تجربه حضور مورایس و شرایط دیگر، تیم سپاهان از نظر روحی و روانی به وضعیت خوب خود برمیگردد یا نه. اگر قرار باشد سپاهان فقط یک جام حذفی بگیرد، خود محرم بیاید بهتر است. آقای ساکت به من منت گذاشتند و باهم یک صحبتی داشتیم که به من گفتند خود محرم قبل از سال سوم از سپاهان رفت و اگر در سپاهان میماند، مشخص است که تیم ما حداقل یک جام حذفی را قهرمان میشد. سپاهان در تاریخ یک تیم روبه جلو بوده و فوتبال کنشی داشته. در دوره محرم، کرانچار و دیگر نفرات، تیم سپاهان تیمی بوده که در خلق موقعیت خوب بوده و همیشه تیمی بوده که حداقل در هر بازی یک یا 2 گل را میزد. خاصیت تیم سپاهان همین بوده.
*درباره تراکتور وضعیت را چطور میبینید؟
تراکتور امسال به نظرم یک تبریک باید به آنها گفت چون آگاهانه و هوشمندانه تیمشان را تغییر دادند و نقصانهای گذشته را نه تنها پوشش دادند بلکه بر اساس تفکرات اسکوچیچ جلو رفت. وقتی ایشان آمدند، بازیکنانی که در تیم ملی با ایشان کار کرده بودند به تراکتور آمدند و آلوز، اشترکالی، چیکالشی و پوستونسکی بازیکنانی هستند که سابقه حضور در لیگ کرواسی را داشتند و کاملا با تفکرات اسکوچیچ همخوانی دارند. سه بازیکن که به تازگی جذب شدند و آلوز هم با اینکه پیش از این در تراکتور بود، در کرواسی بازی کرده. اشترکالی یک مهاجم تمام عیار است و واقعا مهاجم آمادهای است.
*الان اصلیترین دغدغه هواداران تراکتور قهرمانی است؛ آیا این تیم شانس قهرمانی را دارد؟
تراکتور امسال هوشمندانهتر از سالهای قبل دست به تغییر زد. آنها بازیکنانی را در کنار خارجیهای خود جذب کردند که تجارب قهرمانی دارند. در تراکتور برخلاف خیلی از تیمها، اول سرمربی انتخاب کردند و بعد از آن به سراغ بازیکنان رفتند. تیم امسال واضح است که فرق کرده. تراکتور هر سال کلی بازیکن میگرفت اما امسال کسانی را جذب کرد که مشکلاتش را برطرف کند و برعکس سپاهان که پارسال 40 تا مهاجم گرفت، امسال این تیم با بینش کار کرد. کاملا میبینیم این تیم همخوانی دارد و همه بازیکنان میدانند سرمربی چه میخواهد.
تراکتور یک مدعی برای قهرمانی است. این یک اتفاق مثبت برای تراکتور است. اینکه بگوییم این شرایط تا روز آخر ادامه دارد یا نه، اصلا معلوم نیست چون که اسکوچیچ هنوز به چالشهای اصلی و گسلها نرسیده و تراکتور همیشه در شرایط بحرانی، مسیرش تغییر میکند. باید دید این تیم برای آن زمان چه برنامهای دارد. اگر این را بخواهیم با سپاهان سال قبل مقایسه کنیم، واضح است که سپاهان پارسال به لطف اصالت خود توانست از بحران گذر کند و شخصیت قهرمانی است که به تیمها کمک میکند. ما چرا با ذوبآهن قهرمان لیگ نشدیم؟ چون استقلال شخصیت قهرمانی داشت و یا مثلا با ذوبآهن در آسیا که بودیم به این فکر میکردیم که مقابل ما الاتحاد عربستان و الهلال عربستان قرار گرفته است.
برای ثبت نظر خود وارد شوید.